Parlant de bits en un entorn ben real

La tercera edició dels Diàlegs pel futur va convidar, ahir, al centenar llarg de persones que ens vam reunir al Casino de Manresa, a reflexionar sobre els efectes d’Internet i, especialment, de l’economia digital en les ciutats, la cultura i la llengua. En vam sortir amb unes quantes idees suggerents i una fórmula: la que permet que un negoci triomfi a Internet. Genís Roca va compartir-la amb tots els assistents, tot just en començar la jornada: logística+reputació+dades. És un algoritme que s’ha anat configurant mica en mica, al mateix temps que la xarxa es sofisticava i es feia més complexa; una fórmula que només funciona amb moltes dosis d’intel·ligència perquè, com va advertir el mateix Roca, Internet no inventa res, Internet és un amplificador de virtuts i defectes: els bons són millors amb Internet, els dolents, pitjors.

Els debats encadenats van deixar un pòsit de dubtes, certeses i inquietuds. Internet ha modificat les regles del joc en la indústria de la cultura. Vivim en un nou món que requereix a parts iguals regulació i educació: regulació per donar seguretat i un marc transparent a l’economia que es mou a la xarxa i educació per formar generacions de consumidors que entenguin el valor dels productes culturals i estiguin disposats a pagar-ne el preu i, així, assegurar-ne la viabilitat futura. Erròniament, hem cregut que el que hi ha a la xarxa és gratuït i que està a l’abast sense cap cost. Tanmateix, tot es paga, d’una manera o altra, sigui amb diners, sigui amb dades. Darrerament, sobretot amb dades. Dades sobre nosaltres, dades sobre el que fem, dades sobre com i quan ho fem. I és que la batalla per conservar la privacitat és la que es lliura, en aquests moments, a la xarxa.

Un any més, Regió 7, la UOC, l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Universitària del Bages han convidat la ciutadania de la Catalunya Central a reflexionar i, sobretot, a debatre, a intercanviar idees. Aquest és el valor d’un format de jornada que, de moment, requereix presència física, amb permís de l’omnipresent Internet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*
*

Normes del blog
L'equip de comunicació revisarà les opinions per evitar la difusió de comentaris no apropiats o insults. Només es publicaran comentaris signats amb nom i cognoms. Els comentaris es publicaran de dilluns a divendres de 8 a 6. Fora d'aquest horari no s'aprovaran opinions.